17.06.2019. godine održana je proslava povodom 70 godina postojanja Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu

objavljeno u: Novosti | 0

      Dana 17.06.2019. godine održana je proslava povodom jubileja – 70 godina postojanja Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu. Proslavi su prisustvovali, pored sadašnjih i bivših zaposlenih radnika, prestavnici inostranih struktura – Direkcije Dunavske komisije, Direkcije za pomorstvo Crne Gore, Hrvatskog registra brodova, predstavnici matičnog Ministarstva Uprave – Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture i mnogobrojni istaknuti predstavnici usluga Uprave, koji su značajno doprineli razvoju brodarstva.
      Tom prilikom, pomoćnik Ministarke saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture za sektor vodnog saobraćaja i bezbednosti plovidbe, G-din Veljko Kovačević održao je prigodan govor, a prisutnima se obratio i direktor Uprave, G-din Slobodan Milošević, čiji je govor propraćen promotivnim filmom sa istorijskim i aktuelnim detaljima iz delokruga rada Uprave:

“UPRAVA ZA UTVRĐIVANJE SPOSOBNOSTI BRODOVA ZA PLOVIDBU je osnovana 13. juna 1949. godine pod imenom Jugoslovenski registar brodova, skraćeno “Jugoregistar” i pod okriljem Ministarstva pomorstva tadašnje FNRJ.
Tokom sedam decenija svog postojanja Uprava za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu je vodila računa o bezbednosti naših brodova i sigurnoj plovidbi.
Zahvaljujući našem predanom radu u sigurnu luku je upovilo nekoliko hiljada brodova tokom proteklih sedam decenija.
Kao kuriozitet iz 70 godina duge prakse s ponosom izdvajamo činjenicu da dva naša objekta s kraja 19. veka i danas imaju važeće dozvole.
Brod PRISTAN –SM-P-1555 sagrađen je 1883. godine, a plutajući objekat BG-P290A je napravljen 1890. godine.
Ponosni smo i na jednistvenu arhivu u Srbiji i regionu, koja poseduje tehničku dokumentaciju objekata izgrađenih pre 1900. godine.
I kada nismo bili eksponirani u javnosti, radili smo odgovoran i važan posao: kontrolisali ispravnost plovila, ispunjenost tehničkih zahteva, vršili stručni nadzor- a sve u cilju obezbeđivanja opšte bezbednosti na vodnim putevima.
Od svog osnivanja do danas, Uprava je prošla kroz različite procese transformacije.
Poslednja decenija donela je promene u organizaciono-tehničkom aspektu.
Zakon o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama iz 2010. godine predvideo je formiranje Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu kao organ uprave u sastavu Ministarstva za infrastrukturu i energetiku za obavljanje stručnih i tehničkih poslova u oblasti utvrđivanja sposobnosti brodova za plovidbu.
Od 2014. godine Uprava za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu nalazi se u sastavu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije.
Uprava za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu je u 2018. godini ekspertski pregledala 711 brodova, 456 čamaca i 336 plutajućih objekata za javne i privredne svrhe. U sklopu industrijskog nadzora, izdata su 42 sertifikata domaćim brodogradilištima i proizvođačima opreme.
Najznačajniji resurs Uprave je stručno osoposobljen kadar, koji čine eksperti mašinske i elektro struke, kao i stručnjaci u oblasti logistike i informacionih tehnlogija.
Ponosni smo na ostvarene rezultate!
Novo vreme je pred nas postavilo nove izazove. Uspostavljanje Sistema menadžmenta kvaliteta bilo je prioritet našeg menadžmenta, kako bismo mogli da odgovorimo novim poslovnim izazovima.
U godinama koje dolaze nastojaćemo da obezbedimo kontinuitet u kvalitetu pružanja usluge i da – ostanemo na dobrom kursu.

Zaplovimo sigurno u budućnost!”